maanantai 25. maaliskuuta 2013

Otsikkoessee

Otsikkoesseen ohjeita
Essee on pitkähkö, pohtiva kirjoitelmakokonaisuus, jossa on otsikko, aloitusosa, käsittelyosa ja päätöskappale. Sitoo kappaleet juohevasti toisiinsa loogiseen järjestykseen. Esseekirjoitelma voi olla aineistoessee tai vapaa essee.  
Essee:
- Avautuu kirjoittajan oman otsikon kautta; usein otsikkoon sisältyy tehtävänannon ydin
- On luovan kirjoittamisen laji, jolla voi olla sekä asiatekstin että kaunokirjallisen tekstin piirteitä
- Oma suhde kirjoitettavaan tekstiin merkittävä
- Perustelemista
- Väitteitä ja pohtimista, esimerkkejä, kuvailua
- Yleinen ja konkreettinen taso 

4. Mihin tarvitsemme taivasta? (suunnittelu)
- Uskonnollinen taivas vai maantieteellinen taivas?
- Pohtimista
- Uskonnollinen taivas: kuolemanjälkeinen elämä, paratiisi, pääsy sinne saa ihmiset käyttäytymään hyvin maanpäällisessä elämässä, kuolemanpelko ihmisillä pienempi, keskiajalla taivaan merkitys
- Maantieteellinen taivas: elämän perusedellytys (ilmakehä), suojaa avaruuden uhkilta
- Tavoite: Elämän kannalta välttämättömien aineiden pysyminen ilmakehässä, uskonnollinen näkökulma on elämän kannalta välttämätön, jotta voimme käsitellä kuolemaa 
- uskonto ensin, Kristinuskon taivas ollut käsitteenä yli 2000 vuotta, ollut etenkin ennen tieteiden kehittymistä merkittävä (tieteen kehitys johti taivaaseen uskomisen loppumiseen), uskonpuhdistukset, läheisen kuoleman tullessa voidaan ajatella että hän on paremmassa paikassa.
-maantiede toisena, taivas eli ilmakehä koostuu monesta eri osasta (troposfääri, stratosfääri, mesosfääri, termosfääri, eksosfääri), kaikilla oma tehtävänsä, suojaa maapalloa erinäisiltä avaruuden uhkilta, maan vetovoima pitää ilmakehän Maapallon ympärillä, ilmakehä pitää elämälle välttämättömät kaasut Maassa, estää haitallisen säteilyn pääsyn Maahan (haitallinen UV-c -säteily)

4. Mihin tarvitsemme taivasta?

Kysymystä mihin tarvitsemme taivasta voidaan pohtia kahdesta näkökulmasta: uskonnollinen taivas vai maantieteellinen taivas. 

Uskonnollista taivasta tarvitaan moniin eri asioihin, esimerkiksi läheisen kuollessa voidaan ajatella, että hän on taivaassa, paremmassa paikassa. Lisäksi oman kuoleman lähestyessä pelko kuolemaa kohtaan on pienempi, jos pääsee paratiisiin lepäämään. Uskonnolliset normit ovat ohjeistaneet ihmisiä kautta aikain parempaan elämään Helvetin tai muun kuolemanjälkeisen pahan paikan uhalla.
Nimenomaan Kristinuskon taivaaseen pääsee käyttäytymällä Raamatun ohjeiden mukaisesti.

Uskonnollisen taivaan merkitys on ollut etenkin keskiajalla merkittävä. Keskiajan jälkeen taivaan merkitys kuitenkin laski tieteiden kehityksen jälkeen. Voidaan kuitenkin ajatella, että uskonnollinen taivas on elämän kannalta välttämätön, jotta voisimme käsitellä kuolemaa.


Maantieteellisen taivaan merkitys on elämän perusedellytys Maapallolla. Maan ilmakehä eli taivas on seurausta Maan vetovoimasta, sillä elämälle välttämättömät kaasut pysyvät Maan lähettyvillä. Taivas suojaa Maata avaruuden uhkilta, esimerkiksi meteoreilta. Ilmakehän kitka sulattaa suurimman osan meteoreista ennen, kuin ne osuvat maahan. Suurimmat meteorit tosin pääsevät Maahan asti. Ilmakehä suojaa myös avaruuden erilaisilta säteilyiltä, kuten haitalliselta UV-c -säteilyltä. 

Maantieteellinen taivas ei ole aivan yksiselitteinen: sillä ei ole ensinnäkään selvää loppumiskohtaa. Ilmakehä koostuu eri osista, troposfääristä, stratosfääristä, mesosfääristä, termosfääristä ja eksosfääristä. Nämä koostuvat homosfääristä ja heterosfääristä. Homosfäärissä aineet ovat sekoittuneet keskenään ja heterosfäärissä aineet asettuvat niiden tiheyden perusteella. Heterosfääri alkaa noin 80 kilometrin korkeudella ja jatkuu siitä ylöspäin. 

 

2 kommenttia:

  1. Okeinkirjoituksissa ei lukijaa häiritseviä virheitä. Kokonaisrakenteeltaan teksti on hyvin selkeä ja helppolukuinen. Erityisesti kaksi taysin eri käsitystä taivaan merkityksestä oli fiksua.Ajattelua heräsi siitä, kuinka monimutkainen käsitys taivas on.

    VastaaPoista
  2. Essee on todella niukka. Pohdi, miten voisit syventää käsittelyäsi. Muista pohtia, antaa esimerkkejä,kuvailla ja perustella väitteitäsi. Tarvitset ehdottomasti pituutta ja syvyyttä.

    Jäsentely on toimiva.

    VastaaPoista